FOKKERSTRAAT OPGEFRIST EN BIJ DE TIJD

pixel

Professioneel onderhoud van bouwwerken

Professioneel onderhoud van bouwwerken

EEN HELE STRAAT IN EEN KEER in de steigers voor schilder- en glaswerk

Comfort verhogen en de energiekosten omlaag

Woningcorporatie De Huismeesters beheert ongeveer 6.900 wooneenheden in Groningen en Haren. Ze bieden betaalbare en kwalitatief goede, duurzame woningen aan. De corporatie investeert fors in het verduurzamen van het woningbezit. Zeker bij woningen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1970 valt veel te winnen, want in die tijd lag de focus vooral op snel en goedkoop bouwen. De intentie is om eind dit jaar 1.400 woningen naar het A-label te hebben gebracht. In het Oosterpark worden hiervoor nu 230 beneden- en bovenwoningen verduurzaamd. De hoofdaannemer van dit project is Nijhuis Noord. Het binnen- en buitenschilderwerk en het vervangen van het glas en de draairamen is uitbesteed aan Behoud. 

BEHOUD_AP Fokkerstraat werk 25@2x
BEHOUD_AP Fokkerstraat werk 28@2x
BEHOUD_AP Fokkerstraat werk 36@2x

De
Bouw
Werk
Hoeders

“Samen met onze opdrachtgever willen wij zo laag mogelijke kosten en een zo hoog mogelijk rendement.”

Als het goedkoper kan met dezelfde kwaliteit, dan doen we dat.

Behoud en Nijhuis Noord kennen elkaar al een aantal jaren en hebben in die tijd een goede relatie opgebouwd. Behoud heeft bewezen een betrouwbare partner te zijn die afspraken nakomt en een goede kwaliteit biedt tegen een eerlijke prijs. Gerard Mensinga, bedrijfsleider van Behoud: “Wij zijn helder over de kosten. We kijken kritisch naar elk onderdeel of er ook goedkopere opties zijn zónder in te leveren op de kwaliteit. Samen met onze opdrachtgever willen wij zo laag mogelijke kosten en een zo hoog mogelijk rendement.” Naast kwaliteit en kosten is met name de planning in dit project van belang. Die is bijzonder strak. Medio oktober moeten de 230 woningen in de A.P. Fokkerstraat, J. Baart de la Faillestraat en Jan Hissink Jansenstraat volledig zijn verduurzaamd.

BEHOUD_AP Fokkerstraat werk 44
BEHOUD_AP Fokkerstraat werk 64@2x
BEHOUD_AP Fokkerstraat werk 66@2x

Liever een nat pak, dan de planning niet halen

Raimon Gacka, projectleider Behoud: “Weer of geen weer, we gaan door. Als we buiten niet kunnen schilderen, gaat we door met het schilderwerk binnen of met het glaszetten. Worden we nat? Dan trekken we gewoon wat vaker schone en droge kleren aan. Tijdens de renovatie wordt een woning eerst gestript en daarna in fases weer opgebouwd. Dit duurt zo’n 11 à 12 dagen. Gedurende die tijd woont de bewoner in een volledig ingerichte wisselwoning in de buurt. Zo kan zonder overlast al het werk gedaan worden, waaronder het schilderen van het binnen- en buitenwerk, HR++ glas en nieuwe voordeuren plaatsen, draaiende delen nakijken of vervangen en tochtwering verbeteren. Daarnaast zorgen de andere bouwpartners voor het volledig renoveren van de badkamer, het toilet en de keuken en het plaatsen van een HR-ketel. Ook het dak en het voegwerk wordt waar nodig hersteld. Teamwerk dus, waarin alles goed op elkaar aan moet sluiten.”

De woningen in het Oosterpark behoren tot beschermd Groninger stadsgezicht. Daarom heeft ook de gemeente een stem in deze werkzaamheden.

Een gehaktballetje pinda of mayo in de pauze doet wonderen

Het totale bouwteam bestaat uit zo’n 40 mensen. Het is belangrijk dat in dit team de neuzen dezelfde kant op staan. Soms is daar wel eens wat ‘smeermiddel’ bij nodig. Raimon Gacka: “Een gehakballetje pinda of mayo in de pauze doet wonderen. We zetten deze ‘arbeidsvitaminen’ graag in als we merken dat de teamsfeer beter kan. En het werkt…” Gerard Mensinga: “De woningen in het Oosterpark behoren tot beschermd Groninger stadsgezicht. Daarom heeft ook de gemeente een stem in deze werkzaamheden. Op haar advies is er gekozen voor een ander type voordeur dan dat er aanvankelijk zou worden geplaatst. Alles in het belang van het behoud van het stadsgezicht.” 

Een beter milieu begint met de puntjes op de i te zetten

Raimon Gacka: “In grote lijnen verloopt alles soepel. We hebben straks 1.800 m2 HR++ glas geplaatst en 1.840 liter verf en latex opgestreken. De bewoners die terug zijn in hun gerenoveerde woning geven doorgaans een 8 in het tevredenheidsonderzoek. Kijk, daar doen we het voor.” Gerard Mensinga: “Om overlast in de wijk zoveel mogelijk te voorkomen, nemen wij bijvoorbeeld elke dag onze materialen voor de dagproductie mee. Zo zetten wij dagelijks ‘de puntjes op de i’ voor een beter milieu en een schone leefomgeving." 

Group 861@2x

Behoud schildert Poortershoes 150 jaar terug in de tijd, want een pand met historie verdient de juiste kleur.

LOGO-BEHOUD-GRG_RGB

VESTIGING GRONINGEN
Gotenburgweg 32
9723 TM GRONINGEN
050 - 542 27 00

VESTIGING ZWOLLE
Branderweg 1F
8042 PD ZWOLLE
038 - 465 02 22

Scroll naar boven