Behoud is fluitend aan het werk in de vogelstraten van de Oosterparkwijk

Play Video
Play Video

Groot onderhoud aan 275 eengezinswoningen

In de Oosterparkwijk in Groningen wordt groot onderhoud uitgevoerd aan 275 eengezinswoningen in de Nachtegaal-, Merel- en Vinkenstraat door onderhoudsbedrijf Behoud. Wat het project bijzonder maakt, is de omvang ervan en het feit dat Behoud – op het dakwerk na – alles in eigen beheer uitvoert.

Het gaat namelijk niet alleen om het schilderen van ramen, deuren en kozijnen, maar ook om het plaatsen van isolerende beglazing en het herstellen van hout- en betonrot. In de balkons zijn scheurtjes ontstaan, waardoor ze zijn gaan lekken. Tijdens het groot onderhoud wordt dit opgelost.

Daarnaast worden ook de pannendaken verduurzaamd en nagekeken. Al met al een omvangrijk project dat in totaal 7 maanden in beslag neemt. Medio oktober wordt het afgerond.

BEH_FOTO_DOCU_3@2x
BEH_FOTO_DOCU_4@2x
BEH_FOTO_DOCU_5@2x

Complimenten van de bewoners

Gerard Mensinga, bedrijfsleider Behoud: “Dit project is opgedeeld in twee fasen, een van 132 en een van 143 woningen. De eerste fase is achter de rug. En alle duimen staan omhoog. Nijestee, de woningcorporatie uit Groningen, en de bewoners zijn tevreden. Tijdens dit project is gebleken dat de communicatie misschien nog wel belangrijker is dan het onderhoudswerk zelf. Bewoners kunnen er erg tegen opzien. Dus als een bewoner ons het compliment geeft dat het erg is meegevallen, dan doe je het goed. En dat is eigenlijk ook de reden dat wij dit project gekregen hebben. We zijn begonnen met een aanbesteding die om keiharde cijfers draaide, maar wij hebben laten zien dat het om meer dan dat gaat. Het is mensenwerk. Want er wonen natuurlijk mensen in de huizen. Daarom zorgen wij voor een goede communicatie met de bewoners over wat we gaan doen, hoe we dat gaan doen en wanneer we dat gaan doen. Onze voorman Reinier belt altijd eerst aan bij de bewoners om dingen te bespreken. Verder hebben we regelmatig overleg met de mensen van Nijestee die wekelijks een kijkje nemen bij de werkzaamheden. Met hen overleggen we ook over bewonerszaken, zoals het leeghalen van balkons en dergelijke.”

De
Bouw
Werk
Hoeders

“Ze hebben hier echt een goed team van mensen werken en communiceren goed met de bewoners”

Henk Brons - Nijestee

Schilders helpen met het vrijmaken van overvolle balkons

Henk Brons, werkvoorbereider Onderhoud & Beheer Nijestee: “Het komt weleens voor dat een bewoner zijn balkon vol heeft staan met planten en attributen en dat ze niet in staat zijn om dit zelf op te ruimen. Behoud zorgt in die situaties altijd voor een goede oplossing. Ze hebben hier echt een goed team van mensen werken. Ze communiceren goed met de bewoners. En voorkomende problemen of klachten worden meestal direct opgepakt en hersteld. Dat is voor ons prettig, want anders komt het eerst bij ons terecht. Al met al levert Behoud een prima prijs-kwaliteitsverhouding.”

Wie geen vertraging wil, houdt rekening met de Flora- en Faunawet

Wildrik van Reeken, projectleider Onderhoud & Beheer Nijestee: “Een grote uitdaging in dit project vormde de bereikbaarheid van het complex met betrekking tot de opstelplaatsen van de steigers en de hoogwerkers. Wij zijn heel tevreden met het team dat Behoud op dit project heeft gezet. Er wordt professioneel gewerkt. De sfeer en de communicatie met ons en de bewoners zijn goed en dat zie je ook terug in het resultaat. Alles verloopt soepel. Maar ik heb wel een tip voor andere corporaties bij zo’n omvangrijk onderhoudsproject: houd rekening met de Flora- en Faunawet.”

BEH_FOTO_DOCU_6@2x
BEH_FOTO_DOCU_7@2x
BEH_FOTO_DOCU_9@2x

Reinier, teamleider van Behoud: “De enige hobbel in dit project was de Flora- en Faunawet. Onder de dakpannen werden vogelnestjes aangetroffen. We zouden de steigers combineren met de dakdekkers, maar dat ging dus niet. We moesten onze planning veranderen en eerst naar een andere straat. Daarvoor moesten we wel in overleg met de alle betrokkenen. We hebben alles gelukkig in goed overleg kunnen oplossen.”

“Het beste compliment dat we kunnen krijgen, is een uitnodiging voor het volgende project. Daar doen we het voor.”

Fluitend door naar het volgende project

Gerard Mensinga: “Als je hier op het project rondloopt, zie je dat de sfeer goed is. De mensen zijn vrolijk en doen fluitend hun werk. Voor mij is dit project geslaagd als we het goed en veilig binnen de afgesproken tijd hebben afgerond. En als de bewoners en opdrachtgever dik tevreden zijn. Het beste compliment dat we kunnen krijgen, is een uitnodiging voor het volgende project. Daar doen we het voor.”

LOGO-BEHOUD-GRG_RGB

VESTIGING GRONINGEN
Gotenburgweg 32
9723 TM GRONINGEN
050 - 542 27 00

VESTIGING ZWOLLE
Branderweg 1F
8042 PD ZWOLLE
038 - 465 02 22

Scroll naar boven